Ja echt! Grenzen aangeven en keuzes maken is niet alleen prettig voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Op je werk en in privésituaties is het fijn al jij duidelijk bent. Zeg je vaak ‘kies jij maar of het maakt mij niet uit?’ Lees dan vooral verder.

 

 Keuzes maken en grenzen aangeven

Bovenstaande uitspraken zijn vaak goed bedoelt. Je zegt ze, omdat je niet tot last wilt zijn. Of omdat je je wilt aanpassen aan de ander. Toch zijn het antwoorden waarmee je een averechts effect teweeg brengt. Hard gezegd: je zadelt de ander op om voor jou te kiezen. En hiermee bewaak je niet je eigen grenzen. Sterker nog je geeft helemaal geen grenzen aan. Maar toch verwachten we vaak wel dat de ander jouw grenzen weet. Mmmmhhh….

 

 Een voorbeeld

Op je werk heb je een vergadering. Er wordt aangegeven dat er drie speerpunten zijn die dit jaar extra aandacht nodig hebben. Van iedereen wordt verwacht om een stapje harder te lopen. Het rondje met wie wat wil doen start! Jij geeft vervolgens aan ‘maakt mij niet uit hoor.’

 

Dit is wat er gebeurt: 

 Er wordt een keuze voor je gemaakt waar je achteraf eigenlijk niet blij mee bent. Je moet iets doen wat je niet ligt.

 

En vervolgens..

 Ben je teleurgesteld dat ze deze keuze voor je hebben gemaakt. ‘Ze kennen mij toch inmiddels wel? Ze weten toch dat…..’

Of…

Er wordt een keuze voor je gemaakt waar je blij mee bent. Heb jij even mazzel! Maar let wel op: dit geluk heb je af laten hangen van een ander.

 

Bekijk het ook van de andere kant

Je manager had voor ogen om de keuze aan het team over te laten. Om te voorkomen dat hij of zij als een dictator overkomt. Helaas wordt hij of zij toch in deze rol geduwd, omdat jij -en misschien ook je collega’s- geen keuze maken.

 

 De geboorte van een vicieuze cirkel

Laat je vaak de keuze aan anderen over? Dan leren mensen jou eigenlijk niet goed kennen. Ze maken de keuze voor jou vanuit hun eigen referentiekader en die komt niet altijd overeen. Met als gevolg dat je steeds meer taken, verantwoordelijkheden, maar ook lief bedoelde attenties etc. krijgt waar je eigenlijk niet gelukkig van wordt.

 

Speak up!

Spreek je uit is het advies! Maak keuzes! Je voelt je hierdoor krachtiger en je krijgt meer wat je wilt. En de ander leert je beter kennen. En moeten ze dan toch een keer een keuze voor je maken, dan doen ze dit met meer achtergrondinformatie en is de kans groot dat het de juiste is.

 

Photo by rawpixel.com on Unsplash