Tips hoe je het moederschap combineert met een carrière.

In de korte tijd dat ik moeder ben heb ik geleerd dat een perfecte werk-privé balans niet bestaat. Voor moeders is dit namelijk niet zo zwart-wit. Multitasken- zoals dat zo mooi heet – wordt namelijk elke minuut toegepast. Onderweg naar werk nog even boodschappen doen, tijdens pauzes bellen naar instanties, tandartsen en dokters om afspraken in te plannen…of juist te verschuiven.

Zelf probeer ik trouwens van deze ‘gave’ af te komen. Het geeft mij een gehaast gevoel en zorgt ervoor dat ik minder geniet van het het hier en nu. Deze ingebouwde fabrieksinstelling laat zich alleen niet zo makkelijk overschrijven. Het is hardnekkig!

 

In plaats van praten over werk-privé balans is balanceren trouwens een betere bewoording. Maar hoe doe je dit?
Nou, in het boek Beyond Juggling: Rebalancing Your Busy Life worden 5 strategieën besproken die helpen. Kies deze strategieën samen met je partner/gezin. En af en toe evalueren en opnieuw kiezen is helemaal niet verkeerd.
Alternating/ afwisselen:
Je wisselt periodes van werken af met periodes van rust. Dit is een strategie die wij willen toepassen en gedeeltelijk al doen. Wij maken eens in de zoveel tijd een langere reis. Zo waren we in oktober een maand naar Bali.
Goede financiële planning en flexibiliteit is belangrijk. In de periodes van rust moet je erop vertrouwen dat je later weer inspirerend werk vindt om je financiële buffer op te bouwen.
Outsourcing/ uitbesteden:
Het uitbesteden van klussen of activiteiten. Hierbij kies je bewust voor hetgeen waar je tijd aan kwijt wilt zijn en welke je liever door een ander laat doen i.v.m. tijdbesparing of het voorkomen van een slecht humeur. Meest uitbestede klus is schoonmaken. De bezorgdienst Picnic vind ik zelf een uitkomst wat betreft boodschappen. Uitbesteden kost geld. Of je moet lieve vrienden en familie hebben die een helpende hand bieden. Denk aan oma’s die tijdens het oppassen ook een was wegstrijken. Of het avondeten klaarmaken.
Bundling/bundelen:
Het bundelen van activiteiten om tijd en geld te besparen. Bijvoorbeeld samen sporten met vriendinnen of samen koken en met de gezinnen aan tafel avondeten. Het gaat hier niet om multitasken, maar om multipurposing. Beide activiteiten zijn waardevol en gecombineerd maakt het nog leuker.
Techflexing:
Digitale techniek gebruiken om te werken waar en wanneer je wilt. Thuiswerken is hier een voorbeeld van. Het geeft je een bepaalde mate van flexibiliteit. Zo kun je bijvoorbeeld eerder starten, zodat je ook eerder weg kunt om je zoon of dochter op te halen van school. De Digital Nomads zijn hier erg bedreven in. Bij hen staat werk los van tijd en plaats. Zij kunnen overal ter wereld werken.
Simplifying/vereenvoudigen:
Het vereenvoudigen van je leven. Mensen die hiervoor kiezen zeggen eigenlijk: ik hoef het niet allemaal. Mensen die voor deze strategie kiezen stappen (in bepaalde mate) uit de ratrace. Ze gaan bijvoorbeeld minder werken en nemen genoegen met minder inkomen en spullen.
Tegenwoordig zie je steeds vaker dat dit gecombineerd wordt met techflexing. Denk aan trainers die digitale trainingen aanbieden. Hun werk is helemaal of gedeeltelijk geautomatiseerd. Zo leven ze eenvoudiger, maar hoeven ze niet persé met minder geld rond te komen. Sterker nog, bij sommigen stroomt het geld binnen.

Herkenbare strategieën?

De 5 strategieën waren voor mij herkenbaar om te lezen. Onbewust hadden wij al bepaalde strategieën toegepast, de één wat meer dan de ander. Door het boek hebben we echter bewuster keuzes gemaakt en nagedacht over wat we nu precies willen als gezin. Wat is voor ons belangrijk? Deze gesprekken en de uiteindelijke keuzes hebben ons duidelijkheid en rust gegeven en kan ik iedereen aanraden.
De strategieën kunnen natuurlijk in verschillende gradaties worden toegepast. Wij gaan bijvoorbeeld voor het vereenvoudigen van het leven. Dit doen wij door te minimaliseren op spullen en door financiële vrijheid te creëren. Voor dit laatste zie dit artikel. De verwarming standaard uit en de afval composteren doen wij dan weer niet. Dit is voor ons een brug te ver.
Kortom: kies de strategieën én vorm die bij je past!
Welke strategieën gebruiken jullie?

 

Photo by Andrew Neel on Unsplash