Solliciteer je? Zoek naar een Semco Stijl organisatie.

Ben je op zoek naar een (nieuwe) baan? Kijk dan niet alleen naar de functietitel, maar ook naar de organisatie erachter. Voor je werkplezier is het namelijk héél bepalend hoe én met wie je samenwerkt. En organisaties die de Semco Stijl hanteren zijn dé organisaties waarvoor je wilt werken.

 

Semco Stijl, uhh wat?
Zo heet het boek van ondernemer Ricardo Semler en is ook een aanduiding voor de organisatie stijl die hij heeft gecreëerd bij zijn bedrijf Semco. En Semco is een Braziliaans bedrijf waar iedereen wil werken. Waarom? De organisatie kent geen hiërarchische of top-down structuren. Binnen het bedrijf zijn het de medewerkers die beslissingen nemen en profiteert iedereen van de economische groei.

Hoe ziet dit in de praktijk eruit?

Nou… als volgt: de werknemers kiezen zelf hun voorman/teamleider en beoordelen deze ook. Ze bepalen zelf hun werktijden en salarissen. Alle informatie is beschikbaar voor iedereen en dus niet alleen voor de top. Kennis is macht geldt niet binnen deze organisatie. En de informatie wordt vooral niet omgetoverd tot dikke handboeken en beschreven werkprocessen. Inefficiënt, alles gaat op basis van vertrouwen. Of je loopt gewoon naar de persoon die er veel van af weet.
Alles gaat democratisch. En ja, Richard Semler geeft in zijn boek toe dat dit soms enorm veel tijd kost, maar het levert wel beslissingen op waar iedereen voor gaat en ook verantwoordelijkheid voor neemt.

 

Nederland
In Nederland is de Semco gedachte en stijl- mede dankzij de VPRO Tegenlicht uitzending ‘De kapitale kracht van geluk’ -langzaam aan het integreren. Organisaties voeren het geheel of gedeeltelijk door in de vorm van zelforganiserende of zelfsturende teams. Deze twee termen worden overigens nog weleens door elkaar gehaald, maar er zit verschil tussen.
Een zelforganiserende team komt dichtbij het Semco principe. Als team bepaal je de eigen koers, richtlijnen en doelen. Het is een zelfstandig opererend team, dat vaak wel nog verantwoording moet afleggen aan het hogere management.
Bij zelfsturende teams wordt vanuit de organisatie doelstellingen, richtlijnen en kaders opgegeven. Ze hebben hier geen zeggenschap in, maar wel in hoe ze hun dagelijkse werk (onderling) uitvoeren. Er is vaak een hiërarchische leidinggevende die een ondersteunende rol vervult. Maar die ook de werknemers beoordeelt door middel van bijvoorbeeld functioneringsgesprekken.

 

Waarom wil je bij een Semco Stijl organisatie werken?
Om meerdere redenen. :-). Hieronder een aantal:
Omdat autonomie belangrijk is binnen dit soort organisaties. Het niet hebben van autonomie is één van de werkgerelateerde veroorzakers van een burn-out. Lees in dit artikel er meer over. Automie houdt in: het zelf kunnen kiezen of onafhankelijk zijn. Hoe meer je beperkt wordt in je autonomie, des te frustrerender het is. Zeggenschap hebben over je eigen werktijden, wanneer je pauze neemt en wanneer je welke taak uitvoert zijn enkele voorbeelden van autonomie.
Voor je betrokkenheid. Het werkt fijner als je betrokken bent. Zowel in relatie tot je collega’s als met de organisatie. Dit geeft energie. En binnen Semco organisaties is het ‘samen voor elkaar boksen’ belangrijk.
Het is duurzaam. Je put mensen niet uit, maar je geeft ze de ruimte om hun creativiteit in te zetten voor het geheel. En dit geheel kan de organisatie of zelfs de samenleving zijn.

 

Voorbeelden van organisaties
Meest bekende is Buurtzorg. En in de bouw heb je Kesselaar en ZN. Kijk ook eens naar Knowmads, Parktheater Eindhoven, YouBeDo, Finext en Schoongewoon.
Weet jij er nog meer? Vul vooral de lijst voor ons aan!

 

 

Photo by Bram Naus on Unsplash