Moeder aan het woord: Iris.

In de rubriek Moeders aan het woord vertellen moeders over werk, hun gezin en de keuzes die ze hebben gemaakt. Het zijn uiteenlopende verhalen met als doel je te inspireren. 
Of misschien ben je gewoon nieuwsgierig naar hoe anderen het toch allemaal doen. Dat kan natuurlijk ook ;-). 

 

 

Het verhaal van:
Iris – 37 jaar – moeder van 2 meiden – Iris werkt sinds 2017
als zpp’er.

Ze heeft Minds in Nature opgezet en geeft trainingen en workshops door middel van natuur en outdoor technieken.

 

Toen ik in 2001 mijn man Rob leerde kennen was het al snel duidelijk dat we samen dezelfde wensen en passies hadden en nog steeds hebben! We wilden allebei graag kinderen en we hebben nu 2 mooie meiden, Eline (2009) en Mathilde (2011).

 

Voor ons is de natuur altijd een bron van inspiratie geweest. Al tijdens onze studie bespraken we waar we graag ‘later’ zouden willen wonen. Een bosrijke omgeving was onze wens. En dat is ook precies waar we nu terecht zijn gekomen. We wonen al weer geruime tijd in een dorp aan de rand van de Veluwezoom, het bos is gewoon onze achtertuin.

 

Na onze studies zijn we in een baan gerold. Die is daarna een paar keer gewisseld en ikzelf heb lange tijd bij de semi-overheid gewerkt. Dat was een stabiele periode die veel voordeel bood, zeker toen de kinderen kwamen. We konden gemakkelijk gebruik maken van een kinderopvang 2 dagen per week. De andere 3 dagen was één van ons thuis. Nu zitten beide kinderen alweer even op de basisschool wat weer compleet andere dynamiek met zich meebrengt.
Ik zat op mijn toenmalige werk niet helemaal in een positie waarin ik mijn kwaliteiten kwijt kon. De reorganisatie bood een opstap om een rigoureuze keuze te gaan maken. Geen baan meer in loondienst maar de stap naar zelfstandig ondernemerschap. En persoonlijk voor mezelf kwam ook de gedachte op dat mijn ouders natuurlijk altijd gewenst hebben dat ik zou gaan doen wat ik graag wilde doen. Precies hetzelfde als ik mijn kinderen wens.

Spelen op ‘safe’ zag ik nu als mijn grootste valkuil. De kosten van naschoolse opvang zijn ook met de teruggave van de belastingdienst een redelijk bedrag. Een rekensom maakte dat het voorlopig haalbaar zou zijn om in het diepe te gaan springen met onduidelijkheid over hoe alles zou gaan lopen.
Sinds januari 2017 heb ik mijn bedrijf: “Minds in Nature”. Ik organiseer cursussen en trainingen rondom persoonlijke ontwikkeling en vraagstukken. Eigenlijk de vragen, wie ben ik en wat wil ik en het belangrijkste hoe kom ik daar? En dat doe ik met natuur en outdoor technieken. Ik leer mensen vuur maken en werken met een mes en tegelijk gebruik ik datzelfde vuur voor persoonlijke verdieping.

Ik heb gemerkt dat keuzes -zeker dit soort grote afwegingen- je behoorlijk bezig kunnen houden. Gek genoeg als ze eenmaal gemaakt zijn dan komt er ook een lading energie bij vrij. Eenmaal genomen stappen lijken achteraf veel makkelijker. De ‘wat als’ is niet meer zo relevant want je bent een weg ingeslagen. Je gaat daarna namelijk niet meer stilstaan bij de opties waar je niet voor hebt gekozen. Er is een nieuwe werkelijkheid en dat creëert letterlijk weer nieuwe mogelijkheden.

 

In het begin was het voor de kinderen lastig om te begrijpen. Eerst hoef ik niet meer naar mijn werk en zij niet meer naar de opvang. Daar was het best leuk! Hoe kan het dat ik ineens thuis werk en wat doe ik dan allemaal? Dat levert ook wel eens leuke gesprekken op. Ik heb laatst waterflesjes besteld als cadeauartikel bij een cursus. Het eerste wat er dan wordt gezegd is: “Ik wil ook een flesje”. Dat zijn leuke momenten.
Mijn man support in alles met betrekking tot mijn ondernemerschap. We blijven constant met elkaar in gesprek, dat houdt ons scherp. Hij werkt nu 36 uur en dat is veel. Ik realiseer me dat hij weinig tijd heeft voor zichzelf. Eigen baas zijn voelt heel vrij. Aan de andere kant heb je nooit meer vakantie en kun je altijd iets doen. Ik werk vooral de ochtenden, weekenden en avonden. Gedeelde agenda’s zijn ideaal, we kunnen precies zien wie wat gepland heeft. Dat zijn de handigheden van de moderne technologie. Ik heb mezelf beloofd om wanneer ik mijn doelstellingen voor dit jaar ga halen ook iemand in te huren voor het huishouden want dat heeft momenteel minder prioriteit.
Verder proberen we het gezin zo te draaien dat onze meiden zichzelf kunnen ontwikkelen. We vinden het belangrijk dat ze kunnen spelen. En we maken bewust tijd voor gezinsmomenten. Omdat natuur een belangrijk element is krijgen ze dat veel mee. De oudste heeft al een ouder-kind weekend gevolgd en les gehad in veilig werken met een mes. Soms willen ze niet naar het bos maar als er andere kinderen zijn en ze met een mes mogen werken dan wordt het gaaf. “Mama ik hoor een groene specht”. Kijk dat geeft mij een big smile.

 

Wil je meer weten over wat Iris allemaal doet? Bekijk dan vooral haar website: www.mindsinnature.nl

Foto’s: privébezit Iris en Siebe Baarde fotografie