Moeder aan het woord: Lizette

Deze week in Moeders aan het woord: Lizette. In de rubriek Moeders aan het woord vertellen moeders over werk, hun gezin en hoe dit zich verhoudt. Ze vertellen onder andere over de keuzes die ze hebben gemaakt.

 

Het verhaal van Lizette
Lizette -48 jaar.
Gescheiden en moeder van 2 kinderen.
Heeft een LAT relatie met Vladimir. Hij heeft 3 kinderen.
Lizette volgt de studie jobcoaching. 

Samen met mijn 2 kinderen van 13 en 14 jaar woon ik in Doorn. De kinderen zijn 5 dagen per week bij mij, van dinsdagmiddag t/m zondagochtend. De overige dagen zijn ze bij hun vader die in de Bilt woont.
Als de kinderen er niet zijn, ben ik bij mijn partner Vladimir. Hij woon in Zetten en heeft 3 kinderen. Zijn kinderen zijn om de week bij hem. We hebben bewust gekozen voor een LAT- relatie, omdat het anders voor ons en onze 5 kinderen te ingewikkeld wordt. Het is nogal wat om met 5 puberende kinderen te gaan samenwonen in één huis. Voor de rust en stabiliteit hebben we dus gekozen voor een LAT- relatie. En daarnaast vinden wij het belangrijk dat ze dicht in de buurt van beide ouders blijven wonen. Als we gaan samenwonen zal dit voor een deel van de kinderen niet meer het geval zijn.
Ik werk 32 uur per week in de kinderopvang als gebiedsmanager in Gemeente Renkum. Ik stuur 7 locaties en een team van 25 medewerker aan. Het is een drukke en verantwoordelijke baan, met veel reuring en overheidsbemoeienis. Dit maakt het werk hectisch, maar ook dynamisch. Ik reis veel tussen de verschillende kinderopvang locaties.
Als alleenstaande ouder (vanaf dat mijn jongste 3 jaar was) heb ik altijd gebruik gemaakt van kinderopvang. Omdat ik als manager werk in de kinderopvang, zijn mijn kinderen tussen hun 0 en 4e jaar 3 dagen naar de opvang gegaan op mijn eigen locatie. Vanaf schooltijd gingen ze 2-3 dagen naar de BSO. Op woensdag ben ik altijd vrij geweest en op de vrijdagen werkte ik meestal thuis.
Inmiddels zijn mijn kinderen zelfstandig en zitten ze op de middelbare school. Hierdoor is het voor mij als werkende moeder rustiger geworden. Ik heb nog steeds de woensdagen vrij en besteed dan mijn tijd aan het huishouden en mijn studie Jobcoach. Ik ben in november met deze studie gestart.
Mijn partner en ik ondersteunen elkaar als het nodig is. Zowel in praktische zin als mentale ondersteuning. Als de één een probleem heeft, luistert de ander. En ik merk dat erover praten helpt, dan is vaak de helft van het probleem al opgelost. Maar omdat we gekozen hebben voor een LAT relatie doen we de dagelijkse opvoeding niet samen. Deze delen we met onze ex-partners.
Ik ben trots op mezelf dat ik als werkende moeder met een managementfunctie dit nu al 10 jaar volhoudt. Gelukkig voel ik mijn grenzen goed aan en kan ik deze ook aangeven bij anderen. Ik probeer er niet overheen te gaan. Ik heb veel aan Yoga gehad. Door middel van Yoga probeerde ik mijn balans en innerlijke rust in mijn drukke bestaan te vinden bij mijzelf.
Toen de kinderen nog echt jong waren, heb ik altijd ondersteuning gehad van mijn ouders en ex-schoonouders. Niet in vaste oppasdagen, maar wel kon ik ze vragen voor oppas of klussen in huis. Wat belangrijk is, is om tijd voor je vrienden te blijven maken. Voor eigen ontspanning en voor de gezelligheid. Dit geeft een positieve drive aan het leven.

 

 
Met Vladimir maak ik regelmatig uitstapjes als we beiden de kinderen niet hebben. We bezoeken steden en gaan wandelen. Hij maakt graag foto’s en ik geniet van de natuur en de mensen.
Wij hebben nu een balans samen gevonden die voor ons en de kinderen goed is. Af en toe in de vakanties zijn we met z’n zevenen. Een hele kinderschaar, maar onderling gaat het gelukkig erg goed.
Momenteel zou ik niks willen veranderen. Wel zeggen Vladimir en ik tegen elkaar, dat als de kinderen uit huis zijn, we gaan samenwonen. De verwachting is dat dat nog wel minimaal 5 jaar duurt.
Voor een verantwoordelijke managementbaan is 4 dagen werken een must om goed te kunnen leidinggeven, sturen, coachen en om betrokken te zijn. Omdat ik al 14 jaar werk in de kinderopvang, wil ik nog een carrièremove maken.
Ik ambieer een baan als jobcoach, vandaar ook de opleiding. Ik zie deze switch als een mooi doel. Ik kan mijn vroegere werkervaring in de uitzendwereld en de ervaringen van mijn huidige baan goed gebruiken om mensen te coachen en begeleiden naar een passende baan.

Foto’s: privébezit van Lizette en portretfoto is gemaakt door haar vriend Vladimir.