Sinds 2005 ben ik werkzaam als loopbaanadviseur/coach. In de afgelopen 13 jaar heb ik ontzettend vaak gehoord: ‘Ja maar, ik weet eigenlijk helemaal niet wat ik wil. Ik vind verschillende dingen leuk, maar niets wat eruit springt.’

 

Zelf dacht ik altijd dat ik mijn (loopbaan)pad duidelijk had gekozen, maar een paar jaar later kwam ook bovenstaande noodkreten uit mijn mond. Want ja, waar had ik nou echt passie voor? Gaandeweg vond ik het woord passie ook zó vervelend klinken. Negen van de tien keer gaat het niet alleen om het vinden van je passie, maar om het proces van o.a. keuzes maken en ergens voor gaan.

Hierbij 5 tips die mij enorm hebben geholpen en die ik graag wil delen:

 

Tip 1
Laat je overtuiging los dat als je eenmaal hebt gekozen voor een bepaald vak of beroep, je dit de rest van je leven blijft doen. Dit maakt het kiezen makkelijker. Vroeger was het zo dat men 40 jaar bij één baas werkte, maar tegenwoordig is dit bijna niet meer mogelijk. De huidige arbeidsmarkt is constant aan het veranderen. Door nieuwe technieken en behoeftes verdwijnen er banen en komen er nieuwe banen bij. Deze golfbeweging geldt ook voor jou. Je mag opnieuw kiezen! 

Deze stap is niet altijd makkelijk, daar ben ik mij heel goed bewust van. Het houdt namelijk in dat je wellicht een nieuwe opleiding moet volgen en/of tijdelijk een stap terug moet doen qua inkomen. Maar vaak zijn dit niet de daadwerkelijke problemen. De grootste problemen ontstaan in je hoofd (mindset), namelijk in de vorm van angst en onzekerheid. Angst dat het je niet lukt, dat je zonder geld komt te zitten etc. Deze angsten zorgen ervoor dat mensen blijven hangen in wat is en niet durven te gaan voor verandering. Ga na of dit bij jou het geval is en zoek hulp. Een coach, boeken (bijvoorbeeld deze boeken)..wat bij jou past!

Tip 2
Hierbij citeer ik Deepak Chopra: succes is het resultaat van een reeks juiste beslissingen. Iemand die juiste keuzes maakt in het leven zal betere resultaten behalen. Het is belangrijk om na te gaan met welke intentie je een keuze maakt. Vanuit wat je echt wilt of vanuit angst?

Tip 3
Doen! Heel simpel woord, maar krachtig. Door het ‘gewoon’ te doen, ontstaat het. Het krijgt letterlijk vorm. Laat het niet bij een idee. Werk het idee uit en ga over tot actie. Het helpt als je van je doel subdoelen maakt. Zo maak je het heel klein en gemakkelijker om te starten. Subdoelen kunnen bijvoorbeeld zijn: uitzoeken van een juiste opleiding, contact opnemen met …., informatie inwinnen over….
Koppel het wel altijd een tijdsplanning. Wanneer moet iets af of gedaan zijn?


Tip 4
Bovenstaand is allemaal leuk, maar blijf je toch zitten met de vraag wat je leuk vindt
? Schakel dan een coach of loopbaanadviseur in om je te helpen. Ik pleit ervoor om niet de gratis online testen te gebruiken. Deze zijn oppervlakkig en tackelen niet jouw angsten en onzekerheden. Een goede coach wel. Een goed loopbaantraject bestaat namelijk uit twee elementen: 

  1. uitzoeken wat jouw purpose is (waar wil jij aan bijdragen?), en;
  2.  Ondersteunt in het verwezenlijken hiervan d.m.v. coaching. Coaching gericht op het tackelen van je angsten, onzekerheden…beren op de weg etc.

Overigens heb ik- tijdens mijn werk als loopbaancoach- zelden meegemaakt dat iemand verrast was door een uitslag van een loopbaanonderzoek. De meesten herkennen zich erin en zeggen zoiets als: ‘Ja, dat wist ik eigenlijk wel.’ Ze handelen er alleen niet naar, omdat ze denken dat ze niet goed genoeg zijn of omdat er geen geld mee valt te verdienen. Het gaat wederom om het maken van een keuze, dus laat de tips 1 en 2 nog even op je inwerken.

Tip 5
Heb je een partner? Neem hem of haar mee in je keuzes of beslissingen. Bespreek het thuis, je moet er namelijk samen achter staan, anders ontstaat er frictie. Soms zeggen partners ja op een idee, maar kunnen ze nog best een angst hebben voor de verandering en de boel onbewust saboteren. Wees hier alert op. Vooral niet boos, maar begripvol en praat erover.

Photo by Allef Vinicius on Unsplash.