Gefocust werken doe je zo!

 

Als het om werk gaat kan multitasken een averechts effect hebben. Zaken worden half gedaan en je hebt helemaal geen tevreden gevoel over de uitkomst. Of- als je op mij lijkt- houd je je soms met zaken bezig die eigenlijk helemaal geen prioriteit hebben. Tijd weg en geen doel bereikt…oeps!

 

Tja, misschien herken je het wel: jezelf helemaal verliezen in alles wat je denk dat moet. Er kan ook zoveel! En naast dat er veel kan, heb ik er ook een handje van om zaken die in eng vind vooral naar de toekomst te verplaatsen. Lekker veilig! Met smoesjes als: Ja, dat kan ik nog niet doen, want ik… (smoes, smoes smoes). En juist die vooruitgeschoven taken zijn wél belangrijk om gelijk op te pakken.

 

Dit trucje van de mind- het uitstel gedrag vanwege angst, aannames of negatieve gedachtes etc- is tricky. Je hebt het namelijk niet altijd door! Je gelooft echt dat iets niet kan of dat het voor jou niet is weggelegd. Maar als je ‘m wel doorkrijgt dan is een overwinning erop zo magisch. Een overwonnen angst, een stap in de goede richting.

 

Maar dit is een ander onderwerp, laten we terug gaan naar gefocust werken. Hoe zorg je ervoor dat je je bezig houdt met dat wat belangrijk is, zonder afgeleid te worden door randzaken?

 

Hier een paar praktische tips:

Stilstaan!
Ga juist even stilstaan i.p.v. rennen, vliegen, ik ben druk, druk, druk. Dit klinkt tegenstrijdig, maar geloof mij: bezinning helpt! Ga terug naar de kern van je taak of missie. Wat wil je bereiken of moet af? En stel vervolgens de vraag: wat moet ik hiervoor doen? De lijst die hieruit komt, zet je in volgorde van prioriteiten en vervolgens maak je een planning. 

Kom je hier zelf niet uit? Vraag dan vooral of iemand je hierbij wilt helpen.

 

Bepaal zelf je agenda.

Heb je een planning? Zet tijdsblokken in je agenda om eraan te werken. Al het andere doe je niet. Hiervoor is het belangrijk om stoorzenders en afleidingen te elimineren. Zet je telefoon uit en gelijk ook de berichtmelding van je inbox. Dit laatste is sowieso goed om uit te zetten. Bekijk je mails op een door jou gekozen moment. Niet elke keer als er één binnenkomt. 


Geef hetgeen waarmee je bezig bent prioriteit. Dit betekent dat je soms Nee moet verkopen aan je collega’s als ze vragen of je tijd hebt om dit of dat te doen.


Thuiswerken terwijl je jonge kinderen door het huis huppelen? Klinkt ideaal en helemaal ‘het nieuwe werken’, maar het helpt niet om te focussen. Sterker nog: heb je echt volledige focus nodig om iets af te ronden? Dan helpt het tegenovergestelde beter: jezelf afzonderen.

 

Ruis en rommel
.
De tip die we allemaal wel weten, maar zó waardevol is. Rommel om je heen én in je hoofd helpt niet bij focussen. 

Ruim de ruimte en je bureau op. Zorg voor sereniteit. Gaan je gedachtes alle kanten op? Schrijf die gedachtes op een papier en spreek met jezelf af dat je er later tijd en aandacht aan besteedt.

 

Deep Work van Cal Newport.
Vooral de moeite waard om je in zijn theorie te verdiepen. Hij heeft een boek geschreven en heet Deep Work. Zo maakt hij verschil tussen shallow work en deep work. Beiden zijn noodzakelijk en niet goed of fout. Het verrichten van shallow work is werk wat we verrichten terwijl er allerlei afleidingen om ons heen zijn. E-mail beantwoorden, vergaderingen etc. Het is ‘gemakkelijk’ werk. Shallow work leidt echter zelden tot baanbrekend werk. Degene die wel baanbrekend werk produceren, denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een besteller of het neerzetten van een goed product, maken gebruik van deep work technieken.
Advies is om bewust om te gaan met de afwisseling tussen deep en shallow work. Meestal staan we hier namelijk niet bij stil en laten ons leiden door de waan van de dag. Hierdoor blijven we voornamelijk hangen in shallow work.
Iemand die hier bewust mee omgaat is bijvoorbeeld de Amerikaanse wetenschapper en docent Adam Grant. Hij deelt zijn jaar op. Het ene deel van het jaar geeft hij colleges en het andere deel is hij bezig met wetenschappelijke publicaties. Voor dit laatste is deep work vereist.
Luister vooral naar deze podcast van Cal Newport en leer hoe je komt tot een zeer gefocuste mindset.
In dit artikel heb ik een aantal technieken beschreven waarbij je kan zorgen voor meer balans. O.a. door werk af te wisselen met periodes van rust. En die rustige periodes zijn uitermate geschikt voor deep work. Om heerlijk ergens gefocust aan te werken. Iets waar je hart sneller van gaat kloppen. Dit hoeft overigens niet altijd gerelateerd te zijn aan werk of geld verdienen. Kan ook iets anders zijn dat veel aandacht verreist, zoals het leren van een andere taal.

 

 

Photo by Stefan Cosma on Unsplash