Ons doel is om financiële vrijheid te creëren. Hierdoor kunnen we gaan voor wat we willen in plaats van wat moet. Om dit te bereiken moet je geld gaan overhouden. Met dit geld los je schulden af en creëer je een buffer. Klinkt simpel toch 😉

 

Maar hoe doe je dit?
Door je financiën en uitgavenpatroon onder de loep te nemen, om vervolgens te (be)sparen.
Hieronder lees je een aantal tips om mee te beginnen!

 

Hypotheek
Heb je een hypotheek dan is het aan te raden om de klapper met de hypotheekakte er weer eens bij te pakken. Ga na wat voor soort hypotheek je hebt en of je (voldoende) aflost. Het advies is om zo snel mogelijk je hypotheek af te lossen. Dit is misschien tegen je natuur in, want we hebben toch 30 jaar en lopen we geen hypotheekrenteaftrek mis?

 

Even wat punten op een rij:

 

  • Niet aflossen, om zoveel mogelijk gebruik te maken van de hypotheekrenteaftrek, is niet slimmer. Hiermee houd je een systeem in stand. Een systeem waarbij onze schulden blijven bestaan en we jarenlang rente betalen.
  • In de meeste gevallen is de jaarlijkse rente die je aan de bank betaald nog altijd hoger dan wat teruggevorderd mag worden van de belastingdienst aan hypotheekrenteaftrek.
  • Bedenk dat banken er baat bij hebben als jij lang doet over het aflossen van je hypotheek. Hoe langer, hoe meer rente zij pakken. Dit is de reden dat er vaak (eigenlijk altijd) een boeteclausule in je hypotheekakte staat over aflossen. Meestal mag je niet meer dan 10% boetevrij aflossen.
  • Zeker bij een aflossingsvrije gedeelte of gehele aflossingsvrije hypotheek is het goed om een rekensom te maken. Als je niks aflost, bouw je geen vermogen op en blijf je oneindig lang rente betalen. Ook als de duur van je hypotheek- meestal 30 jaar- voorbij is.
Het versneld aflossen van je hypotheek, de grootste kostenpost in het huishoudboekje, brengt je sneller bij financiële vrijheid. Journalist Gerhard Hormann schreef er een aantal boeken over, waaronder Hypotheekvrij!. Wil je er meer over willen weten, lees dan vooral zijn boeken en blog.
Minimaliseren 
Terwijl ik dit schrijf is Black Friday net achter de rug. Een fenomeen overgewaaid uit Amerika. Hoge kortingen worden gegeven en je krijgt het gevoel dat het de deal van je leven is. Je koopt het omdat je de deal niet mis wilt lopen, maar eigenlijk heb je het niet nodig. Impulsaankopen zijn het en we zijn er gevoelig voor.
Ben je van plan om iets te kopen? Geef jezelf dan wat bedenktijd. Vraag je af of je het echt nodig hebt. Meestal niet. Bij ons werkt het om per kwartaal of zelf jaarlijks een lijst te maken van spullen die we nodig hebben en welke we willen. Zo had mijn vriend een nieuwe winterjas nodig en wilden we heel graag nieuwe eetkamerstoelen. We kopen de spullen op de lijst en meer niet.
Tip! Schaf een nee/nee of nee/ja sticker aan. Folders verleiden tot impulsaankopen.
In een eerdere artikel heb ik de website Moedersminimalisme al genoemd. Ook de Facebook groep Minimaliseren kun je leren is nuttig als je je shopdrift wilt afremmen.
Het AD heeft dit artikel gepubliceerd over kleding. Schokkend vind ik het dat bedrijven zo te werk gaan (en dan hebben we het nog niet eens over het milieu gehad).
Investeer in kwalitatief goede kledingstukken die je allemaal even geweldig vindt. Kledingstukken die makkelijk combineren en jou laten zien, niet een hype van één seizoen. Zo hoef je niet elk seizoen een nieuwe gaderobe aan te schaffen.
Bespaar vooral in goede tijden
Dit is een tip die wij hebben gekregen van een succesvolle ondernemer. Het gebeurt vaak dat je gaat leven naar wat er binnenkomt. Maar juist bij een financiële meevaller, promotie of salarisverhoging kun je geld opzij zetten!
Je bent eerder van een bepaald inkomen rond gekomen, het geld dat nu extra binnenkomt door bijvoorbeeld een salarisverhoging, kun je (deels) opzij zetten. Of gebruik het om je hypotheek af te lossen….

 

Als loopbaanadviseur heb ik verschillende schrijnende situaties meegemaakt waarbij ontslagen werknemers kopzorgen hadden over de financiële toekomst. Vooral werknemers die door de jaren heen een aanzienlijk salaris zijn gaan verdienen en hier naar zijn gaan leven. Met de jaren kwam er een groter huis en grotere (lease-) auto’s. Of anders gezegd: de vaste lasten stegen mee met de salarisverhogingen.
Maar…bij het verliezen van hun baan was het niet zo vanzelfsprekend dat zij hetzelfde salaris ergens anders zouden gaan verdienen. Dit zorgde voor veel stress.
Leermoment hieruit? Laat je uitgavenpatroon niet afhangen van je inkomsten. Als je inkomen stijgt, hoeven je uitgaven dat niet te doen.
Vrijheid! 

Door bovenstaande besparingen creëer je financiële ruimte. Je maandlasten gaan omlaag en je bouwt een buffer. Er ontstaat een gevoel van vrijheid! Eentje die ervoor zorgt dat je keuzes kunt maken op basis van willen. Op deze manier hebben wij bijvoorbeeld reizen kunnen maken en heeft mijn vriend 1 maand verlof gehad toen ik net was bevallen.

 

Photo by Anthony Ginsbrook on Unsplash